Az angol responsive - válaszoló szóból került át a magyar szókincsünkbe.

Ez mindenképpen olvasható tartalmat jelent, tehát nem azt, hogy a nagy monitoron megjelenő honlap egy mobiltelefonon miniatűrként látható, hanem alkalmazkodik a képernyő méretéhez és ott is jól olvasható.

Egy mobiltelefon és egy modernnek számító monitor között szélességben 6-10 szeres méretkülönbség van. Ez a képpontok számát tekintve 350px..1920px, fizikai méreteket tekintve pedig 6cm..58cm. A honlap készítőknek jelenleg az a kihívás, hogy olyan elrendezéseket tervezzenek, amelyik minkét végleten és a közötte levő méretekben is jól látható honlapot eredményez.

Korábban ezt úgy valósították meg, hogy két-háromféle elrendezést készítettek és az oldal méretétől függően a böngésző betöltéskor a megfelelőt választotta ki.

A világ túllépett ezen mert nagyon bonyolult volt. A CSS harmadik generációs szabványával már lehetséges a feladatot egy elrendezéssel is megvalósítani.

Ez tipikusan úgy történik, hogy a vízszintesen egymás mellé rendezett tartalmi blokkok kisebb képernyőn egymás alá csúsznak illetve betűméretek csökkennek.

A reszponzív és mobilbarát fogalmak nagyon hasonló honlap elrendezést írnak le. Jelenleg mobilbarát honlapot szinte csak reszponzív elrendezéssel készítenek.