Nemrég beszélgettem valakivel arról, hogy tulajdonképpen a honlap egy teljesen unalmas, felesleges dolog. Neki soha nem fog kelleni ilyen. Pár perc múlva beszélgetőpartnerem véleménye megváltozott.

 

Kezdjük az elején!

Valószínűleg vállalkozó vagy. Ebben az esetben mindenképpen szükséged van az alábbiakra:

  • Telefon
  • Számítógép
  • Internet kapcsolat
  • Autó
  • Honlap

(Az autón lehet vitatkozni, hogy kell-nem kell, de többségében igen. Vannak már olyan vállalkozások, ahol meg lehet úszni autó nélkül, de úgy látom, hogy akinek nincs, az elvi okok miatt van.)

 

Miért kell a saját honlap?

A honlap a saját domain-nel annyira a tiéd, mint egy tulajdoni lapon bejegyzett ingatlan.  Eléggé stabil dolog. Ellentétben egy Facebook oldallal, ami annyira a tiéd, mint egy bérlakás. Még annyira sem, mert egy lakás bérlőt törvények védenek, egy Facebook felhasználót legfeljebb a szabályzat. Láttam már olyat, hogy valaki a Facebookra építette a teljes vállalkozását, majd valami rosszat mondott, ami nem tetszett a moderátoroknak, és egyik pillanatról a másikra megszűnt a fiókja. Az összes pénz, amit belefektetett nagyjából eltűnt. Kezdhette előröl nulla látogató, nulla barát, nulla lájk szintről.

Ezen kívül egy Facebook post legfeljebb néhány napig érdekes, utána jönnek újak, lekerül alulra, és már senki nem olvassa többé.

A saját honlapod ezzel ellentétben megmarad. Addig van ott a tartalom amíg szeretnéd, bármikor megnézhető, megosztható.

Nem azt akarom mondani, hogy a Facebook felesleges. Megvan annak is a helye, de a honlapod, annak a látogatottsága, az elhelyezkedése a keresőben, mindig az legyen az elsődleges.

A Facebook tartalmakat is úgy kell készíteni, hogy a végén a honlapodra tereljék a forgalmat.

 

Mire lehet használni a saját honlapot?

Rengeteg időt, erőfeszítést spórolsz meg vele. Ismerős, hogy minden harmadik embernek ugyanazt kell leírni email-ben? Sokkal egyszerűbb egy cikket megjelentetni a honlapodon, és csak annak a linkjét elküldeni.

Utána, ha már elég sok érdekességet írtál a szakterületedről, a kereső magától is ajánlani fogja az oldaladat másoknak.

A honlapodon senki nem fog vitatkozni veled. Nem lesznek negatív kommentek. Te irányítod az egész kommunikációt.

Sehol máshol nem tudod olyan jól bemutatni a tudásodat, vagy a termékedet, mint a honlapodon. Nem lesznek melletted konkurensek, zavaró körülmények.

Ha elkezded, akkor jönnek majd az ötletek is.

Ha új kapcsolatot alakítasz ki valakivel, első dolog lesz, hogy megnézi a honlapodat. Kíváncsi lesz rád.

Vannak olyan vállalkozások, amelyeket nem is lehet értelmezni honlap nélkül.

Azért is kell, mert a többieknek (versenytársak) már van. Nem lehet lemaradni.

Egy jól sikerült honlap óriási büszkeség a tulajdonosának.

Ha valaki az élete során új területen keresgél, elsődleges forrása az Internet lesz, és nem a szakbolt/szakember/ügyvéd/orvos/stb.., mint korábban. A szakembert csak utána keresi fel, ha megtalálta az Interneten.