1. Domain név, domain karbantartás

Egy honlaphoz szükség van domain névre. A domain nevet regisztrátor cégeknél lehet foglalni. A magyarországi regisztrátorok listája itt található:

Domain regisztrátorok listája

Ezek a cégek rendszerint rendelkeznek egy olyan honlappal ahol meg lehet nézni, hogy a domain név szabad-e illetve a regisztrációt véghez lehet vinni. Regisztráláskor ki kell fizetni a domain fenntartási vagy karbantartási díját egy időszakra. Ezt az időszakot éves ciklusokban határozzák meg.

Mi és ügyfeleink egy része a Silicium Kft-nél tartatjuk karban a domainjainket. Ez nem reklám, egy hosszú idejű munkakapcsolat, a sajátjaink is ott vannak. Csak azért írom le mert sok száz céget fogsz találni és nehéz választani.

Aki nincs a listán és mégis kínál domain regisztrációt az valószínűleg ezen cégek viszonteladó partnere. Minden esetben érdeklődj és válassz megbízható céget!

A domain regisztráció általában díjmentes illetve az első éves fenntartási díj tartalmazza.

A domain átregisztráció, amikor a domaint egy másik regisztrátorhoz átvisszük legtöbbször díjmentes de az elődcégnél kifizetett tört időszak karbantartási díja elveszhet.

A domain karbantartás költsége nagyságrendileg 2 000Ft/év (2016. március)

Csak olyan domaint lehet regisztrálni amelyik szabad. (Más még nem regisztrálta korábban vagy lemondott róla.)

A domain két fő dologra használható.

 

Elektronikus levelezésre és honlap megjelenítésére.

A lefoglalt saját tulajdonú domain még önmagában nem működőképes honlap. Sehová nem mutat, nem érkeznek be rá az elektronikus levelek, ez egy névhasználati jog.

A domain levelezésre használt részét (MX rekord) át lehet irányítani egy email postafiókra.

A domain honlap megjelenítésre használt részét ('www' rekord és egy 'A' rekord ) át lehet irányítani egy tárhelyre.

 

2. Tárhely

Ahhoz, hogy egy honlap elérhető legyen az Interneten szükség van egy tárhelyre.

A tárhely az, ahol a honlap kiszolgálásához szükséges program fájlok fizikailag megtalálhatóak. A tárhelynek többféle módja létezik. A legegyszerűbb az osztott tárhely. Magasabb szintű megoldás a bérelt szerver ez azonban egy-két honlap esetén nem kifizetődő.

A tárhelyek speciális szerverközpontokban helyezkednek el, ott van lehetőség bérlésre, a honlapok tartalmát oda kell feltölteni FTP kapcsolaton keresztül.

Elméletileg lehetne a tárhely akár a saját irodában is egy számítógépen azonban ennek nagyon sok biztonsági kockázata van illetve ez egy nagyon alacsony szintű műszaki megoldás, gyakorlatilag nincs rá példa.

A tárhelyet erre szakosodott cégek adják bérbe. Nagyon nagy az átfedés a tárhely szolgáltatók és a domain regisztrátorok között.

Valakinek gondoskodnia kell arról, hogy a fájlok fel legyenek töltve a tárhelyre.

A Webtoday Kft. saját bérelt szerverrel rendelkezik. (Ezt mi is egy tárhely szolgáltatótól béreljük) Technikailag ez jelenleg az elérhető legmagasabb szintű szolgáltatás. Amennyiben a honlap nálunk üzemel, külön bérelt tárhelyre nincs szükség. Ennek díját a honlap üzemeltetés vagy webáruház üzemeltetés tartalmazza. Ilyenkor a domain regisztrátornál célszerű olyan díjcsomagot választani amelyik nem tartalmaz tárhelyet vagy csak valami nagyon minimálisat a felesleges költségek elkerülése miatt. A honlap feltöltését a tárhelyre mi végezzük. Ennek külön költsége nincs.

Az elkészült honlaphoz FTP hozzáférést, illetve az adatbázishoz közvetlen hozzáférést biztosítunk.

Tárhely választásnál fontos a minőség.

Ha a honlapod egy olyan szerveren van ahol nagy forgalmú felnőtt tartalmú oldalak is üzemelnek, hát az bizony több szempontból sem jó.

Ha a világ másik végén bérelsz valamit havi fél dollárért és havonta áll két napot, az sem jó.

Érdemes megbízható Magyarországi céget választani.

 

3. Email postafiók

Az email postafiók nem szükséges a honlap elindításához de nagyon ajánlott a cég megjelenése szempontjából.

Nem néz ki jól a honlapra kiírt @t-online.hu vagy @gmail.com végű email cím. Ez a látogatóban komolytalan benyomást kelt. Úgy tűnik, hogy a cég sajnál elkölteni évente 2 000Ft-ot saját email címre. Kicsit olyan mint a házilag nyomtatott névjegy. Kis értékű szolgáltatást nyújtó kezdő vállalkozónál talán még elmegy, de komolyabb cégnél amatőr benyomást kelt.

Egy-két email címes postafiók már évi 2 000Ft alatt is elérhető.  (2016 március).

Az email postafiókhoz általában korlátlan számú átirányítás is rendelhető külön költség nélkül. Például info[a]az-en-cegem.hu, raktar[a]az-en-cegem.hu, raktar[a]az-en-cegem.hu mind lehet egyetlen postafiókra irányítva.

 

Mire van szükség, ha a honlap a WebtodayKft.-nél működik?

  • Domain névre, domain karbantartásra.
  • A domain www rekordját a Webtoday Kft. szerverére kell irányítani melynek IP címe: 79.172.239.97

Az email postafiók, vagy email tárhely nem szükséges de ajánlott.

A domain karbantartója tetszőleges (arra a tevékenységre jogosult) cég lehet.

Ez évente nagyságrendileg 2-4 000Ft költséget jelent a Webtoday Kft. szolgáltatásain kívül.

 

Hogyan lehet átirányítani meglévő domaint a Webtoday Kft. szerverére?

  • A regisztrátor cég ügyfél adminisztrációs honlapján át kell állítani a domain www rekordját a 79.172.239.97 IP címre
  • Ha ez nem lehetséges akkor emailt kell írni a domain kezelőjének és megkérni a fenti műveletre

 

Van-e összefüggés a domain karbantartó, a honlap tárhely és a levelező tárhely között?

Nincs, ezek független dolgok bár célszerű néhányat összevonni mert egyébként nagyobb adminisztrációs teherrel jár. (Több helyről jön számla). Amúgy független. Lehet a domain regisztrátor és karbantartó az egyik cég, a honlap tárhely szolgáltatója a Webtoday Kft., a levelező üzemeltetője pedig egy harmadik cég.

Nem mindegyik domain regisztrátor kínál csak domain karbantartást. Sok cég kínálatában komplett email postafiókokkal, tárhellyel kombinált csomagok léteznek amelyekre nem biztos, hogy szükség van.

 

Van-e lehetőség az email postafiókokat a Webtoday Kft.-nél kezeltetni?

Nincs, jelenleg email postafiókokkal szándékosan nem foglalkozunk.

 

Javaslat: Maradj független!

A domaint saját magad intézd vagy intéztesd el valakivel de a domain regisztrátorral te legyél közvetlen jogviszonyban. Soha ne a honlapod készítője, üzemeltetője.

Mi is intézünk domain regisztrálást de soha nem a saját nevünkben.

Az email szolgáltatás ne bízd a honlapod készítőjére.

Ha a honlapodat egy cég készíti, üzemelteti, kezeli a levelezésedet és a domain kezelése is náluk van akkor nagyon erős függőségi viszonyba kerülhetsz.

Természetesen minden honlap készítés rózsaszín álomként indul de sok olyan ügyfelem van, ahol hosszabb-rövidebb idő után ez véget ért a korábbi készítővel, üzemeltetővel. Akkorra olyan mértékben meg vannak kötve, hogy nem, vagy nagyon nehezen tudnak kilépni belőle. Láttunk már zsarolást is. Ne engedd, hogy veled is megtörténjen!

A domain, a honlap, az email három teljesen független dolog. Neked kell a kezedben lennie az irányításnak!