(Kicsit más van a videóban, mint itt leírva, érdemes végignézni, elolvasni is)

Az informatika egy hosszú távú kapcsolat. Ahogyan (normál esetben) egy házasság sem a nászúton ér véget,  az informatikai fejlesztés sem az átadáskor.

Vannak akik ezt nem így gondolják. Mind fejlesztői, mind megrendelői oldalról. Mindegyik informatikai fejlesztés értéktelen utólagos támogatás nélkül.
               

Szoktam építkezős, vagy autós hasonlatokat használni az informatikára, a könnyebb megértés miatt. Nagyítóval megvizsgálva persze minden ilyen hasonlat sántít egy kicsit, de a lényeget meg lehet érteni belőle.

Ha azt a kérdést teszem fel, hogyan válassz használt autót, mi jut eszedbe?

Használt autós példa.

Mindenkinek van egy ismerőse aki vásárolt már használt autót. A kiválasztási skálán van legalább 4 teljesen különböző álláspont:

  1. Ne vegyél használt autót. Csak az új a jó.
  2. Vegyél használtat, de csak valami olcsót.
  3. Vegyél használtat, de átlagosat, csak olyat amiből sok van az utakon.
  4. A használt prémium a tuti. Töredéke az új árának...

Lehet még ragozni, hogy hol vegyed. Magánszemély, nepper, kereskedés, márkakereskedés...

Ez nem egy autós portál, nem fogok állást foglalni. Érezni kell, hogy mekkorák a különbségek. Mindegyik variációra rá mehet a gatyád is, ugyanakkor mindegyikkel boldog lehetsz.

Az informatikai szakember kiválasztása is egy hasonló probléma.

 

Informatikai kategóriák

Nagy cég

A nagyon nagy cégek nagyon nagy cégekkel kötnek üzletet. Ezek állami megrendelések, közmű szolgáltatók, vagy hasonló óriáscégek. Hosszú idejű, rendkívül komplex fejlesztések. Több száz oldalas szerződések, jogi osztályok, stb.. Kis, közép vállalatok számára általában nem ez a megoldás.

 

 

Egyszemélyes vállalkozó

Költségek szempontjából ez lesz a legolcsóbb választás. Mindegyik egyedül dolgozó szakembertől megkérdezték már, hogy mi lesz, ha elüti a villamos. Nincs a világon annyi villamos, amennyiszer felteszik ezt a kérdést. A villamosbalesetek száma pedig elenyésző az összes többihez képest. Mégis valahogy ez a villamos ragadt be a megrendelői tudatvilágba. Igazából nem ettől kell félni, és amitől félni kell az nem kizárólag az egyéni vállalkozókra igaz.

Idő

Előfordulhat, hogy nagyon lassan készül el. Túlvállalja magát, keveset kér, és nem tud időben végezni.

Nem ért hozzá

Csak ingyenes szoftvereket konfigurál, igazából nem hozzáértő, minimális a hozzáadott értéke. Másik ilyen eset amit láttam, hogy megreked egy szinten, és évekkel ezelőtti megoldásokat erőltet.

Nem elérhető

Általában ez is abból adódik, hogy rosszul becsüli meg a munka értékét, sokkal tovább tart mint gondolta, így semmire sem jut ideje. Nem veszi fel a telefont, nem válaszol az emailekre, egyszerűen eltűnik

 

Kis cég (2-10 fő)

Valószínűleg mint megrendelő itt kapod meg a legnagyobb törődést. Kis cégnek minden ügyfél nagyon fontos. Nagyon közel vagy a fejlesztőkhöz. Nem egy értékesítővel beszélsz, aki bármit megígér. Az ígéreteknek súlya van. Gyorsan reagálnak mind kommunikációban, mind fejlesztésben.

 

Közepes cég (10+ fő)

Ha meg tudod fizetni, és a te feladatod a profiljukba vág, jó választás lehet. Meg kell azonban ítélned, hogy egy grafikus-marketinges céggel állsz kapcsolatban, vagy fejlesztővel. Mindkettő jó, de a feladathoz kell választani. Például, ha művész vagy, akkor a grafikus-marketinges csapat nagyon jó, mert valószínűleg minimális a fejlesztési igényed.

Ha webáruház kell, akkor inkább fejlesztő csapatot keress.

Általában elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a cég, annál kevésbé lesz rugalmas, és annál lassabb a reakcióidő.

Előfordulhat, hogy a személyes kapcsolatot nem erőltetik egy idő után. Chat-ben kell kommunikálni, telefonon nem is biztos, hogy elérhető.

Mi is veszünk igénybe ilyen cégeket, működőképes a kapcsolat, de ezeket a szempontokat előre figyelembe kell venni.

 

Összefoglalva, mindhárom megoldás működőképes, mindegyik más, Neked kell eldönteni melyik a szimpatikusabb. Nem feltétlenül ezen fog múlni a siker. Sokkal inkább az előzetes tájékozódáson.

 

8+1 pontos csekklista

 

1. Ügyfél vélemények

Nézd meg vannak-e róla ügyfél vélemények. Ha igen, akkor az hiteles-e? Nem az összes véleményt ő írta esetleg magáról? Aki a véleményt beküldte felkereshető-e? Megvan-e a teljes neve, cég neve. Az, hogy "Minden szuper, József, Budapest" nem egy hiteles vélemény.

2.Szakmailag hol áll

Nézd meg a referenciáit. Nem biztos, hogy mind tetszeni fog, Lehet, hogy a megrendelő kérte, hogy ilyen legyen. Lehet, hogy teljesen más a célcsoportja. Ha viszont egy sem tetszik, akkor nem biztos, hogy jó választás.

 

3. Érted amit mond?

Ha már az elején sem teljesen érthető, amit mond, akkor valószínűleg később sem lesz az.

4. Bele tud gondolni a problémádba?

Ő megérti-e amit te mondasz? Megérti az üzleti logikádat? Megérti, hogy miért úgy kéred, ahogy kéred, vagy próbálja a saját megoldását erőltetni?

 

5. Ad-e ötleteket?

Azon felül, hogy megérti, a múltbéli tapasztalatai alapján tud-e olyat kitalálni amire te esetleg nem is gondoltál?

 

6. Van tapasztalata a területeden?

Csinált már hasonlót, vagy legalább tudja hogyan kell ilyet csinálni? Nem teljesen új terület a számára? Ez persze nem kizáró ok, de ha látszik, hogy a területen abszolút bizonytalan, akkor gyanús kell, hogy legyen. Ha például webáruházat készíttetsz, és nem tudja hogyan kell bankkártyával fizettetni, akkor még kevés a tapasztalata webáruház készítésben.

 

7. Stabil-e az embered?

Ha egyéni vállalkozó, akkor ő, ha társaság, akkor az ügyvezető. Korábban alakult egy kapcsolatunk egy informatikussal. Az ő szolgaáltatása kellett volna nekünk (szerver üzemeltetés, azt nem magunk végezzük). Egy idő után akadozni kezdett a dolog, illetve mindig csak akkor lehetett felhívni, amikor neki volt ideje. Egy idő után kiderült, hogy éppen válófélben van. Szerencsére nem kötöttünk üzletet.

8. Van-e kötődése

Van-e párkapcsolata, családja, vállalkozása, tulajdona. Kötődik-e Magyarországhoz? Még mindig albérletben lakik? Elvből nincs autója, vagy anyagi okokból?

 

+1 Jól érzed magad a társaságában?

Talán ez a legfontosabb. Csak olyan emberrel üzletelj, akivel jól érzed magad. Ha ellenszenv van, próbáld megkeresni az okát. Ha feloldható, akkor minden rendben, de ha nem, akkor inkább válassz mást.

 

Ha ezt a 8+1 pontot leellenőrzöd egy bimbózó beszállítói kapcsolat elején, sokkal nagyobb eséllyel fogsz jó döntést hozni! Hajrá!