Hogyan üzemel egy honlap, mitől látható az Interneten?

Ahhoz, hogy a honlap megjelenhessen az Interneten szükség van egy webszerverre. A webszerver és a rajta futó programok teszik lehetővé, hogy a felhasználó böngészőjében megjelenhessen a honlap tartalma. Egy webszerver sok független honlapot ki tud szolgálni. Amikor valaki bérelt tárhelyet vásárol akkor egy ilyen szerver fájlrendszerének egy részletét kapja meg használatba. Ide feltöltheti a honlapjának fájljait általában FTP protokoll segítségével.

 

honlap üzemeltetés webszerveren

Bérelt tárhely esetén a szolgáltató biztosít egy ilyen hozzáférést és a felhasználó feltöltheti tetszőleges tartalommal, a szolgáltató szabályzata szerint. A szolgáltató azért felel, hogy a webszerver a tartalmat ki tudja szolgálni. A honlap tulajdonosának a felelőssége, hogy a feltöltött tartalom (programok) biztonságos, működőképes, keresőbarát legyen.

A honlap biztonsági frissítései, működésbeli frissítései, biztonsági mentése a honlap tulajdonosának a felelőssége és feladata.

 

Mi ezt másképp gondoljuk, mi üzemeltetünk

 

  • Biztosítjuk, hogy a honlap üzemképes, biztonságos
  • Hiba vagy új fejlesztés esetén automatikusan frissítjük a honlapokat
  • Elérhetővé tesszük az újabb fejlesztéseket, külön telepítési költségek nélkül.
  • Napi és heti mentéseket készítünk az adatokról és a tartalmakról

 

Mindez nem kerül jelentősen többe mint a tárhely szolgáltatás.

 

Hogyan lehetséges, hogy az üzemeltetés nagyjából ugyanannyiba kerül, mint a bérelt tárhely?

 

Ha valaki komolyan foglalkozik honlapokkal, valamennyire kénytelen üzemeltetni. A honlap készíttetés nem olyan, mint egy fürdőszoba burkoltatása. Az utóbbi esetben a burkoló elvégzi a munkát és ha jól végezte akkor 20 évig nem kell visszajönnie.

Egy élő honlapnál mindig lesznek új igények. Ritka és tényleg nagyon egyszerű az a honlap ahol egy éven belül nincs változás. Fejlődik a világ és vele együtt kell haladni. Ezért a honlap készítőjének akár bérelt tárhelyen, akár saját szerveren dolgozik, üzemeltetnie kell. A működésre pedig örök garanciát kell vállalnia. Mi legalábbis így tesszük.

Képzeljük el, hogy van 100 honlap amit üzemeltetünk. A Google Analitics vagy a Facebook kiad egy frissítést és egy sort kell változtatni a programkódon. Ezt száz helyen végrehajtani, száz jelszóval, száz felhasználó névvel belépni, feltölteni. Hát nem túl lélekemelő feladat és rettentő sok elpazarolt idő. Saját szerveren egy ilyen frissítés automatizálható. A szerver bérlés és üzemeltetés költsége pedig megoszlik az egyes honlap tulajdonosok között.

Fontos szempont még, hogy a bérelt tárhelyen bizonyos szolgáltatások nagyon le vannak korlátozva és nem lehet olyan teljesítménybeli eredmény elérni. Ez elsőre lényegtelennek tűnik de a Google betöltési sebesség alapján is rangsorolja az oldalakat vagy gondoljunk bele a mobilos használhatóságba. Mobil hálózaton a sebesség még most is szűk keresztmetszet.

 

Egy hasonlattal szemléletesebbé tehető a különbség.

Képzeljük el, hogy Dél Amerikában vagyunk egy őserdő közepén. Ki kell jutnunk innen valahogy. Két lehetőség kínálkozik, nagyjából ugyanannyiba kerül.

 

Az eszköz bérbeadó

Egy repülőgép bérbeadó cég. Lehet nálunk bérelni repülőt (mint a webszerver), szerezni kell hozzá üzemagyagot (mint a honlapunk programkódja), és kell egy pilóta (mint a webmester aki feltölti és frissíti a honlapot) a repülőgép vezetéséhez.

 

A probléma megoldó - üzemeltető

A másik megoldás egy szállító cég aki ad egy feltankolt repülőgépet helyismerettel rendelkező pilótával és azt kínálja, hogy eljuttat az úti célhoz.

Sokkal nagyobb az esély a célba érkezéshez és sokkal kisebb az élőmunka igénye. Te melyiket választanád? (feltéve, hogy nincs pilótaként több ezer repült órád és helyismereted az őserdőben)

Kattints ide, ha érdekel egy komolyabb honlap